Monoloog: "MaryII Stuart, Love Passion & Power"; Paleis Het Loo

4 november 2016

"Love, Passion & Power" 

Voor de pauze ging de heer Matthijs Wieldraaijer, docent historicus Universiteit Utrecht, in zijn lezing in op de rol die Mary II Stuart speelde tijdens de Glorious Revolution en haar bijdrage aan de omwenteling in 1688-1689.

Na de pauze volgde de monoloog ‘Mary Stuart, Love, Passion & Power’. Dit stuk muziektheater werd geschreven en geregisseerd door de heer Hans van den Boom. Mary, gespeeld door actrice Annemarie de Bruijn, wordt een aantal keren overvallen door hartverscheurende bespiegelingen over haar leven en de daaruit voortkomende onvermijdelijke keuzes.
De eerste bespiegeling heeft zij in de kapel van Het Loo als haar man, stadhouder Willem III, naar Engeland, Schotland en Ierland afvaart met de bedoeling deze landen te veroveren. Ze neemt afscheid van haar vader Jacobus II en weet dat ze met de overwinning ook afscheid moet nemen van haar geliefde ‘Het Loo’.  De tweede bespiegeling is het moment dat Mary II Stuart koningin is en haar man Willem III onverhoopt zijn land moet verdedigen tegen een eventuele invasie uit Frankrijk.

Muzikale begeleiding door Oleg Fateev op Bayan en het strijkerstrio Anastasia Feruleva op cello,Evgeniya Peschanskaya op altviool en Kaja Nowak op viool.

TOP