1 januari 2024; Columniste Marieke Spliethoff beëindigt haar bijdragen aan de “Weetjes” rubriek

Marieke heeft aangegeven zich te willen gaan concentreren op twee nieuwe projecten; het ene is haar familieboek waarin de geschiedenis van de Spliethoffs in Nederland wordt beschreven, het andere is het transcriberen, vertalen, annoteren en uiteindelijk publiceren van de correspondentie van prinses Marianne (1810-1883), de dochter van koning Willem I, met haar broer prins Frederik. De briefwisseling loopt van 1823 tot 1879 en beslaat dus vrijwel hun gehele volwassen leven. Het zijn prachtige en soms erg geëmotioneerde brieven, waarin de levensloop van prinses Marianne uit de eerste hand en in haar eigen woorden gevolgd kan worden. 

Het bestuur van Stichting Koninklijk Apeldoorn dankt Marieke Spliethoff voor haar jarenlange bijdrage aan onze stichting, in de vorm van het schrijven van de periodieke Weetjes; 25 in totaal die allen gebundeld terug te lezen zijn op onze website. Op een later tijdstip in 2024 tijdens een van de activiteiten in het kader van het 25 jarig jubileum van onze stichting, zal aandacht gegeven worden aan het afscheid van Marieke.  

14 december2023; Kerstconcert It’s Christmas! Grote Kerk Apeldoorn

Het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van dirigent kapitein Peter Kleine Schaars, verzorgt op donderdag 14 december a.s. om 19.30 uur opnieuw een sfeervol concert, It’s Christmas! Deze avond in de Grote Kerk aan de Loolaan wordt georganiseerd door Stichting Koninklijk Apeldoorn in samenwerking met de Vereniging Oud Apeldoorn. Na het succes van vorig jaar wordt dit kerstconcert weer mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn.  Solistische medewerking wordt verleend door Humphrey Campbell, zanger en Henk de Vries, organist.

10 november 2023; lezing Drie Wilhelmina’s op Het Loo

Een vast onderdeel van het jaarlijkse programma van de Stichting Koninklijk Apeldoorn is de lezing in Paleis Het Loo op 10 november a.s. en daarmee na 6 jaar terug in de Balzaal. Vooruitlopend op 25 jaar Stichting Koninklijk Apeldoorn in 2024 is besloten aandacht te besteden aan drie Wilhelmina’s.

26 mei 2023; 100 jaar geschiedkundige vereniging Oranje-Nassau

Zijne Majesteit de Koning is vrijdagmiddag 26 mei op Paleis Het Loo in Apeldoorn aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau. De Koning woont een deel van het jubileumsymposium bij en spreekt met leden van de vereniging en met de wetenschappers die lezingen verzorgen over het vieren van feest door de eeuwen heen.

25 mei 2023; podcast Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Prins van Oranje werd hij op 30 april 2013 Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? Vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch wordt, samen met Edwin Evers, in 10 afleveringen teruggeblikt op het afgelopen decennium als staatshoofd.

beluister de podcast

17 mei 2023; Michel van Maarseveen kondigt vertrek aan bij Paleis Het Loo

Michel van Maarseveen kondigt zijn vertrek aan per 1 augustus 2023 als algemeen directeur van Paleis Het Loo. Stichting Koninklijk Apeldoorn is hem zeer erkentelijk voor de goede samenwerking in het voorbije decennium.

15 mei 2023; boekpresentatie Koninklijk Oranjekind

De boekpresentatie van Koninklijk Oranjekind vond plaats op 15 mei 2023.  Dit rijk geïllustreerde boek ‘Koninklijk Oranjekind’ gaat over het leven en de dood van de ‘koningskinderen’ van het Huis Oranje-Nassau. Het gaat om die prinsen en prinsessen die in het voorbije ruim tweehonderdjarige bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in de schaduw hebben geleefd van de troonopvolger of regerende vorst(in).

lees meer

4 mei 2023; dodenherdenking Oranjepark

Ieder jaar legt een delegatie van het bestuur van Stichting Koninklijk Apeldoorn gezamenlijk met vele andere organisaties in Apeldoorn, een krans ter gelegenheid van Dodenherdenking in het Oranjepark 


TOP