Lezing: "Prins Bernhard; van sprookjesprins tot schavuit van Oranje"

18 november 2022

Over het leven van prins Bernhard is al veel bekend. Het gezegde “Van de prins geen kwaad weten” geldt niet voor prins Bernhard. In een interview in 2001 met de toen bekende TV-presentatrice Maartje van Wegen zei prins Bernhard: ‘Misschien heb ik er iets teveel op vertrouwd dat mijn reputatie niet aangetast kon worden en heb ik domme dingen gedaan. Maar ik heb er geen uur minder om geslapen’. De in 1911 in Jena (Duitsland) geboren prins bouwde zijn reputatie zorgvuldig op. In de jaren 30 werd hij beschouwd als droomprins. Dit leidde tot zijn huwelijk met prinses Juliana op 7 januari 1937. Opmerkelijk als Duitse prins was zijn rol in de Tweede Wereldoorlog waarin hij uiteindelijk de held werd van het verzet. Nog steeds is het de vraag of hij de opdracht gaf voor de mislukte aanslag van het verzet op 1 oktober 1944 die leidde tot de razzia in Putten die uiteindelijk een groot deel van de manlijke bevolking van Putten het leven kostte.
Na de oorlog kwam de reputatie van prins Bernhard stap voor stap in een ander daglicht. Er is veel gezegd en geschreven over de – vermeende – Stadhoudersbrief, die hij aan het begin van de oorlog zou hebben gestuurd aan het Duitse gezag. Verder was er de zogenaamde King Kong-affaire en de meer bekende Greet Hofmans-affaire die zich voor een deel op het Oude Loo afspeelde. Het meest bekend werd de Lockheed-affaire die de monarchie op zijn grondvesten deed schudden. Aan het eind van zijn leven gaf de prins toe (tenminste) 2 buitenechtelijke dochters te hebben. Allemaal zaken die deze avond aan de orde kwamen.
Evert de Graaf

Evert de Graaf geeft al vele jaren lezingen over de oorlogsgeschiedenis van Putten, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse geschiedenis en ook over ons vorstenhuis.

TOP