Lezing: "De Zwarte met het Witte hart"; Paleis Het Loo

12 september 2010

De jaarlijkse lezing vond plaats in de Balzaal van Paleis Het Loo. 

Arthur Japin, auteur, houdt een lezing over zijn roman 'De Zwarte met het Witte Hart'. Aansluitend vertelt prof. dr. J.R. ter Molen, toenmalig directeur van Nationaal Museum Paleis Het Loo, over een schilderij van Nicolaas Pieneman, waarop beide zwarte prinsjes staan afgebeeld. 'De Zwarte met het Witte Hart' is het ongelooflijke maar ware verhaal van twee Afrikaanse jongetjes, die aan koning Willem I werden geschonken als onderpand voor illegale slavenhandel van de Nederlandse regering.

Arthur Japin beschrijft hoe vanaf 1837, Kwasi en Kwame in Delft een Hollandse opvoeding genieten. Ze worden gedoopt en als bezienswaardigheid geïntroduceerd aan het Haagse hof, waar ze bevriend raken met de koninklijke familie en vooral met Anna Paulowna's dochter, prinses Sophie. Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en het liefst een echte Nederlander zou worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag naar zijn volk terug te keren. Ver van hun ouders en hun volk hebben zij echter hun eigen taal en gebruiken verleerd. Uiteindelijk wordt de ontworteling hen beide noodlottig.

Het boek van Arthur Japin wordt beschouwd als één van de spannendste en meest onthullende werken over het Europese kolonialisme.

TOP