De Zilveren slee van koningin Emma
Een van de grootste pleziertjes voor leden van de Koninklijke familie was en is om er op een zonnige winterdag met een feestelijk aangespannen slee op uit te trekken voor een tocht door het besneeuwde Kroondomein. Hiervoor stond een aantal sledes ter beschikking, sommige elegant en luxe, andere meer functioneel en praktisch.
Tot de mooiste sledes behoort ongetwijfeld de Zilveren Slede, die koningin Emma in 1885 van haar man koning Willem III cadeau kreeg. Deze slee is fraai vormgegeven: De glijders eindigen aan de voorkant in twee griffieoenenkoppen met koningskronen en het spatscherm is van fijn opengewerkt gaas. Het buigzame Hickory hout is bedekt met bladzilver, waarover een speciale beschermlaag is aangebracht om oxidatie te voorkomen. De zitbank is bekleed met een dik tapijt van geknoopte wol, waarvan de lange franjes meedeinen met de bewegingen van de slee. Een plaid van rendierbont completeert de uitrusting van deze slee, die in 1885 is geleverd door de Firma P. Scheurer & Co. uit Düsseldorf.
De Zilveren Slede van koningin Emma, 1885. Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn
Otto Eerelman, Koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma in de Zilveren Slede, ca. 1895, aquarel. Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn (bruikleen van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, SHVHON)
Toen prinses Wilhelmina nog een kind was, zal ongetwijfeld een koetsier de twee paarden gemend hebben, maar zodra Wilhelmina groter was en de menkunst voldoende machtig, nam zij zelf de teugels ter hand. Dit is mooi te zien op de prachtige aquarel, die de beroemde dierenschilder Otto Eerelman (1839-1926) omstreeks 1895 van zo’n tocht maakte. De voorstelling ademt beweging en het getinkel van de zilveren belletjes op de blauwe sledetuigen is bijna hoorbaar. De voorstelling is rond 1895 te dateren, in ieder geval voor 1896, toen Wilhelmina als 16-jarig meisje haar haar opgestoken ging dragen. De aquarel is cadeau gedaan aan freule Henriette van de Poll (1853-1946), destijds ‘superintendante’ van de koninklijke opvoeding. Na haar overlijden is hij teruggeven aan koningin Wilhelmina.
De Zilveren Slede is, samen met andere sledes, rijtuigen en auto’s, te zien in een van de koetshuizen op het Stallenplein van Het Loo, ook tijdens de sluiting van het Paleis.
Marieke Spliethoff, oud-conservator Paleis Het Loo Nationaal Museum, januari 2018