Lezing: "Koning Willem III"; Paleis Het Loo

4 november 2015

“Koning Willem III, de betrokken koning”

Het levensverhaal van Koning Willem III is complex. Aan de ene kant staat hij bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. Aan de andere kant was    Willem III bij vlagen een betrokken koning, met meer macht dan men doorgaans denkt.

De heer Dik van der Meulen, auteur van het boek Koning Willem III 1817-1890, brengt voor de pauze het leven in kaart van een tragische vorst wiens woedeaanvallen vaak werden gevolgd door spijtbetuigingen. Een opvliegende, weinig succesvolle koning aan wie niets menselijks vreemd was en die ook hartelijk en innemend kon zijn. 

Koning Willem III was een bewonderaar van de componist Franz Liszt en een groot liefhebber van zijn muziek. Liszt was enkele malen te gast op Paleis Het Loo.

Na de pauze bracht pianist en rasverteller Christiaan Kuyvenhoven, één van de meest veelzijdige musici van zijn generatie, enkele muziekwerken van Liszt ten gehore. Christiaan Kuyvenhoven was in 2005 prijswinnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.

TOP